#10 Billy Elliot

Wie had ooit gedacht dat een titel in zowel Benno’s als Annemieks musical top 3 zou staan? Billy Elliot behoort tot onze favorieten! Waarom? Daar proberen we in deze aflevering achter te komen.

De film Billy Elliot kwam uit in 2000 en werd geregisseerd door Stephen Daldry. Daldry was vijf jaar later ook verantwoordelijk voor de regie van de musical. De film gaat over een jongen die opgroeit in het Noord-Engelse Durham in de jaren ’80. Terwijl zijn vader een belangrijke rol bij de mijnwerkersstakingen speelt, ontdekt Billy zijn passie voor ballet. Elton John zag in de film direct een musical. Billy Elliot is twaalf jaar op West End te zien geweest. De Nederlandse productie speelde vanaf 2014 bijna een jaar in het Scheveningse Circustheater. De vertaling was in handen van Martine Bijl.

Annemiek zegt fan te zijn van het werk van Stephen Daldry en noemt de films The Hours en The Reader. Later heeft ze het over de film The Iron Lady (niet van Daldry) waarin Meryl Streep de voormalige Britse premier Margareth Thatcher speelt.

Je bent inmiddels van ons gewend dat we met namen van musicals strooien en daarmee de show notes afsluiten: Wicked, Les Miserables, Aida, Lion King, My Fair Lady en Annie.