#11 Les Misérables

We eindigen dit seizoen met een meesterwerk. De mooiste musical van allemaal, aldus Annemiek. Benno mocht langskomen in haar Les Misérables-museum en Annemiek deed een poging om kort uit te leggen waar dit verhaal over gaat. Omdat Benno dat te langdradig vond en uit de aflevering geknipt heeft, bij deze een tweede poging:

Les Misérables is gebaseerd op het gelijknamige boek van Victor Hugo. Het werd in 1862 gepubliceerd met als hoofdpersonage Jean Valjean. Om de dood van zijn neefje te voorkomen, steelt Valjean een brood. Na 19 jaar gevangenschap komt hij eindelijk vrij, maar vrijheid was voor een ex-gevangene in de negentiende eeuw betrekkelijk. Overal wordt Valjean geacht zijn vrijbrief te laten zien. Wanneer hij die verscheurt, wordt Valjean de rest van zijn leven achtervolgd door politie-inspecteur Javert.

Gedurende zijn nieuwe leven vangt Valjean de dochter van fabrieksarbeidster Fantine op. Verlaten door haar geliefde bleef ze zwanger achter. Nadat Fantine in de fabriek ontslagen wordt, doet ze er alles aan om Cosette in haar onderhoud te voorzien. Cosette woont inmiddels bij het herbergersgezin Thénardier en wordt daar slecht behandeld. Na Fantine’s dood haalt Valjean Cosette op en ontfermt zich over haar als een vader. Ze gaan samen in Parijs wonen.

In 1832 is het onrustig in Parijs. De studenten – waaronder Enjolras en Marius – komen in opstand tegen het bewind. Ook de Thenardiers wonen inmiddels in Parijs en zwerven over straat. Waarna ze Jean Valjean willen overvallen, ontmoeten Cosette en Marius elkaar. Het is liefde op het eerste gezicht. De dochter van de Thénardiers – Eponine – heeft echter ook een oogje op Marius. Alle personages krijgen een aandeel in de studentenopstand die Eponine en Enjolras met hun leven moeten bekopen. Waarna Valjean het leven van Javert redt, beseft de politie-inspecteur dat dit het einde van zijn jacht op de ex-gevangene is en pleegt zelfmoord. Op het einde van het stuk trouwen Cosette en Marius en sterft Valjean in vrede.

De Musical Les Misérables werd geschreven door componist Claude-Michel Schönberg en tekstschrijver Alain Boublil. De voorstelling ging in premiere in Parijs in 1980. Theaterproducent Cameron Mackintosh was onder de indruk en wilde Les Mis naar het Londense West End halen. Sinds 1985 is de voorstelling vrijwel onafgebroken in Londen te zien geweest. In 2012 werd de musical door Tom Hooper verfilmd met in de hoofdrollen Hugh Jackman als Jean Valjean, Russel Crowe als Javert en Anne Hathaway als Fantine. De voorstelling was in 1991 en 2008 in Nederland te zien. 

Tot dusver is Les Mis in iedere aflevering door Annemiek genoemd. Ze belooft dat ze zich volgend seizoen gaat inhouden. In de aflevering over Les Mis spraken we over Jesus Christ Superstar, Miss Saigon, Starlight Express en The Sound of Music.