#2 Cabaret

Deze aflevering gaat over de film Cabaret uit 1972. De gelijknamige musical ging zes jaar eerder in première op Broadway. De toeschouwer volgt Sally Bowles: een Amerikaanse zangeres uit de Berlijnse Kit Kat Club. In de film wordt Sally gespeeld door Liza Minnelli. De andere hoofdrol – Emcee – werd gespeeld door Joel Grey, die de rol zowel op Broadway als in de film vertolkte en daar zowel een Oscar én Tony Deze aflevering gaat over de film Cabaret uit 1972. De gelijknamige musica ging zes jaar eerder in première op Broadway.

De toeschouwer volgt Sally Bowles: een Amerikaanse zangeres uit de Berlijnse Kit Kat Club. In de film wordt Sally gespeeld door Liza Minnelli. De andere hoofdrol – Emcee – werd gespeeld door Joel Grey, die de rol zowel op Broadway als in de film vertolkte en daar een Oscar én Tony Award voor won. De muziek werd geschreven door John Kander en de liedteksten door Fred Ebb. De regie van de musical was in handen van Harold Prince en de film werd geregisseerd door regisseur en choreograaf Bob Fosse. In 1993 maakte Sam Mendes een nieuwe regie die door vele andere makers geadapteerd werd.

In Nederland waren er drie versies van Cabaret te zien. Sally Bowles werd in chronologische volgorde gespeelde door Alexandra van MarkenPia Douwes en Ellen Evers. De rol van Emcee was in handen van Willem NijholtAra Halici en Sven Ratzke. Benno zag de laatste twee producties. Annemiek zag een voorstelling van Cabaret in Berlijn. In Bar jeder vernunft. In 2022 is Cabaret weer op het Londense West End te zien met Eddie Redmayne als Emcee. 

We bedoelden natuurlijk Natalia Landauer. Wij misten de personages Fräulein Schneider en Herr Schultz. Sally’s love interest Cliff Bradhaw heet in de film Brian.

Annemiek is geobsedeerd door Erica en Klaus Mann. Zij hadden in de jaren ’30 het Berlijnse cabaret Die Pfeffermühle.

Annie M.G. Schmidt liet zich tijdens het schrijven van de musical Foxtrot inspireren door Cabaret. Het nummer ‘Dansen op de Vulkaan‘ heet eigenlijk ‘De Laatste Dans.’ Zie onze afspeellijst.

Andere musicals die in deze aflevering genoemd worden zijn: The Sound of MusicMoulin RougeGreaseWickedHamiltonFunny GirlSweet CharityRentEverybody loves Jamie en Kinky Boots.

Wat denk jij? Had Julie Andrews Sally Bowles kunnen spelen? Laat het ons weten via onze socials