#3 Jonathan Larson (Tick Tick … Boom! & Rent)

Benno & Annemiek bespreken het werk van musicalcomponist Jonathan Larson. In 2021 kwam de film Tick Tick … Boom! geschreven door, en gebaseerd op, het leven van Larson uit. Dit was het regiedebuut van Lin-Manuel Miranda. Larson’s bekendste werk is Rent gebaseerd op de opera La Bohème van Puccini. De man die al eerder een musical op La Bohème wilde baseren is Billy Aronson. Benno & Annemiek keken samen de film. Ze zagen allebei in 1995 de versie van Daniël Cohen in M-Lab. Benno was daar destijds artistiek leider. Hij zag ook de versie van Ivo van Hove in 2000. Van Hove regisseerde later Angels in America. Een toneelstuk met vergelijkbare thematiek als Rent.

Larson’s eerste musical was Superbia. Deze futuristische musical was gebaseerd op het boek 1984 van George Orwell. Ten tijde van de opname las Annemiek toevallig Het Alles van Dave Eggers. Het vervolg op De Cirkel.

Toen Rent in 1996 in première ging stond homoseksualiteit nog in de DSM.

Uiteraard worden er weer andere musicals in deze aflevering genoemd. Dit zijn Cabaret, HamiltonJesus Christ SuperstarTommy (rockopera van The Who), Ciske de Rat, Lazarus, Sunday in the park with GeorgeCompanyFollies, West Side Story en A new brainStephen Sondheim was Larson’s grootste inspiratiebron. Hij komt als personage in Tick Tick … Boom! voor.